YKS ve TYT Nedir?


YGS ve LYS sınavlarının kalkması sonucu getirilen yeni sistem YKS ve TYT nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Nedir?

İlk olarak "YKS Nedir?" sorusunu cevaplayalım;

Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS), üniversiteye geçişin yeni adıdır. YKS Haziran ayında belirlenecek bir hafta sonu, cumartesi günü iki oturum ile gerçekleştirilecek üniversiteye geçiş sınavıdır. Dil sınavı ise tek oturumdan oluşacaktır. Adayların, YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girmesi gerekiyor. Aksi takdirde diğer oturumlara giremeyecekler. Ve TYT Puanı en az 150 puan olanlar ön lisan; 180 puan olanlar ise lisans programlarını tercih etme şansını elde edecektir. 200 puan ve üzeri bir puan alanlar bir sonraki yıl için sınava girmeden bu aldıkları puanı direkt olarak kullanabilecekler. İsteyenler yeniden sınava girip hangi sınavdan yüksek puan aldı ise o puan ile tercih yapma hakkına sahip olabilecekler.

Cumartesi günü ikinci oturum öğleden sonra yapılacak. Bu oturumda 40'ar soruluk Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testleri olacak. Sınava girecek adaylar, ikinci oturumdaki testlerin isterlerse tamamına girebilecekler. Üniversiteye geçişte yeni sistem ile ilgili YÖK başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, dün şunları açıkladı:

Tercih hakkı artık 2 yıl olacak!

- YKS'nin ilk oturumu TYT olacak. İlk olarak adaylar bu oturuma girecek. Cumartesi sabahı yapılacak olan TYT sınavında 40 Türkçe ve 40 Temel Matematik sorularını yanıt verecekler. Sorular, Lise müfredatına uygun olacak. Bütün adayların bu sınava girmesi zorunlu kılındı. Bu oturumda adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme, sözel ve sayısal becerileri ölçülecek. Bu sınavın sonucuna göre adayın TYT puanı belirlenecek.

- Türkçe ve Matematik testlerinin, TYT puanının oluşmasındaki etkileri eşit olacak.

- Herhangi bir ön lisans programı tercih edebilmek için TYT puanının en az 150 olması gerekecek. TYT Puanı, 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etme hakkı kazanacak.

- TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar ise bu puanları istedikleri takdirde bir sonraki sene kullanabilecek, direkt ikinci oturuma girebilecek. Yine de dilerlerse sınava girebilirler. Ve eğer düşük puan alırlar ise yüksek aldıkları puan baz alınacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2018 TYT ve YKS Sınav Tarihleri Ne Zaman?